MEZZACORONA, Italija
LAGREIN
PINOT GRIGIO
TEROLDEGO ROT-
MEZZA DI
MÜLLER THURGAU
Riserva
Riserva
TALIANO
MEZZACORONA
Quota
Castel
Castel
Riserva
Dolomiti
650
Castel
pjenušavo
ZOZP
Firmian
Firmian
pjenušavo
Trentino
Trentino
Firmian
vino
ZOI
Trentino
vino
brut
ZOI
extra dry
0,75L
12,0%
0,75L
12,0%
vino
vino
suho
suho
vino
0,75L
0,75L
suho
alk.
90
POINTS
berba berba
0,75L
13,0%
alk.
13,0%
alk.
13,0%
alk.
alk.
Vinitaly
berba
2018.
2018.
2019.
MOLLER
THURGAU
MEZZA
LAEIN
kn/kom
kn/kom
kn/kom
kn/kom
kn/kom
59,90
59,90
59,90
44,90
35,52
44,90
47,52
47,52
47,52
35,52
1L = 79,87 kn
1L = 79,87 kn
1L = 79,87 kn
1L = 59,97 kn
1L = 59,37 kn
%3D
%3D
Tradicionalna vinifikacija
pri kontoliranoj tempe-
raturi 18-20"C. Dio, 40%,
fermentiran je u inoks
tankovima, a ostatak (
60%) fermentiran je u
Teroldego je autohtona
sorta regije Trentino. za-
sigurno najpoznatije crno
vino i s pravom nazva-
Sorte: 60% Chardonnay
30% Pinot BIjeli - 10% Muller
Thurgau
Vinogradi su smješteni u
prekrasnoj dolini
Cembra sjevero-istočno
od grada Trento.
Fermentacija: Bazno vino
se fermentira 20-25 dana
Boja: duboka rubin crve-
па
Valdi
Miris: note zrelog bobiča-
stog voća pogotovo crve-
nog ribiza, džemasto.
Grožde se bere I odabire
no „kraljevskim" vinom
Trentina. Riserva Terol-
ručno, na početku rujna.,
Fermentacija se izvodi pri
kontrollranoj temperaturi
od 12 C 10-11 dana. Tada
vino sazrijeva 4-6 mjeseci na
kvascima. Nakon toga vino je
padvrgnuto drugoj fermen-
taciji u tankovima 15 dana.
Fermentacija se zaustavlja
hlađenjem, radi očuvanja
prirodnog Sečera. Pjenušac
sazrijeva na kvascima 3-5
mjeseci prije hladne stabili-
zacije, filtracije i flaširanja.
Boja: slamnato žuta s me-
kanom pjenom I postojanim
mjehuričima.
pri kontroliranaj tempe-
raturi 13-14"C koristeći
Charmat methodu, uz do-
davanje selekcioniranih
kvasaca. Nakon fermen-
dego proizvodi se samo
u izuzetno dobrim godi-
malim hrastovim bačva-
ma, 1-2 godine starim.
Nakon fermentacije vino
Okus: delikatne note va-
nilije, badema zbog odle-
žavanja u drvenim bačva-
ma 10 mjeseci.
паmа.
Dozrijevanje traje minita-
mino 24 mjeseci, od čega
barem 12 mjeseci u bari-
baricima još
ostaje u
6-8 mjeseci. Nakon 10-
tacije vino se dalje razvija
i ostavlja još 3 mjeseca
na talogu.
Boja: slamnato žuta sa
lijepim zelenkastim tra-
govima
Miris: Vocпо, паznake
žute breskve i bijele dinje.
Okus: citrusno voće, ba-
11 mjeseci spaja se vino
fermentiranou inoksu sa
Izvrsne strukture, delikat-
no s izbalansiranim kiseli-
cima
vinom fermentiranim u
Boja: prekrasna rubinsko
nama.
baricima.
crvena
Miris:
dozrelo
Crveno
Voće, džem od šljiva, crni
ribiz.
Boja: lagano žučkasta
Miris: odiše zrelim voćem
( bijela breskva, kruš-
ka,..), mirisavo bilje, npr.
posušena kamilica
Gastro preporuka: ape-
ritiv, idealan izbor uz
predjela, gratinirana jela
iz pećnice, bijela mesa s
palentom, izvrstan rezul-
tat biti će uz tagliatelle i
gljive
Gastro preporuka: poslu-
žiti na 16-18"C uz bogata
i začinjena predjela, jela
s ragu umakom, lazanje,
glavna jela od divljači i
meso s roštilja.
Okus: punog tijela,har-
monično, ugodno i slatko
taninski, lagano barikiran
Gastro prepor
lično uz odreske, pečena
lansirana kiselost i mine-
Miris: bogate I Intenzivne
arome svježeg voća poput
crvene jabuke, kruške, bijele
breskve I dinje.
od-
ralnost
Crvena mesa, jela sa žara,
dozreli sirevi
Perlanje: konstantno pje-
nušanje, mali i fini mje-
hurići
Okus: vočno, s ostatkom
prirodnog šeera što ovom
pjenušavom vinu daje rav-
notežu u odnosu na ugodne
kiseline koje daju svježinu.
Gastro preporuka: ideal-
no kao aperitiv, dobro se
slaže sa svježim sirevima,
lagana bijela riba, jela od
povrća, jako dobro s plo-
dovima mora
Poslužiti pri 18-20°C
ZLATNA MEDALIA
Berliner Wein Trophy
Poslužiti pri 10-12"C
2015
ZLATNA MEDALIA
Posluživanje: samostalno Ili
uz lagane voćne deserte.
Poslužiti na 10-12 C.
Sommelier Wine Aw.
2016
Poslužiti pri 7-8°C
234
prodaje i distribuira VRUTAK d.o.o.