PHILIPPONNAT, Francuska
ROYAL RESERVE ROSE
SUBLIME RESERVE
1522 GRAND CRU
CLOS DE GOISSES
pjenušavo
pjenušavo
pjenušavo vino
pjenušavo vino
vino brut
vino sec
extra brut
extra brut
0,75L
12,0% alk.
0,75L
12,0% alk.
berba 2008.
0,75L
12,0% alk.
berba 2009.
0,75L
13,0% alk.
berba 2014.
berba 2009.
IPPON
LITPO:
90 bodova
94 boda
96 bodova
The Wine Advocate
The Wine Advocate
The Wine Advocate
2019.
2019.
2019.
PHILIPPONNAT
PHILIPPONNAT
522
kn/kom
kn/kom
kn/kom
kn/kom
349,90
449,90
599,90
1.299,90
1038,52
279,52
358,62
478,52
1L = 466,53 kn
1L = 599,87 kn
1L =
799,87 kn
1L = 1733,20 kn
%3D
Sorte: 75% pinot noir, 20% chardonnay, 5%
pinot meunier
Sorie: 69% pinot noir i 31% chardonnay.
Sorte: 100% chardonnay.
Sorte: 61% pinot noir i 39% chardonnay
Vinifikacija: Dio vina vinificiran je u dr-
venim batvama bez maloaktične fer-
Vinilikacija: Koristi se samo sok iz pr-
vog prešanja, uglavnom Grandi Pre-
mier Crus groida iz srca Champagne
vinogorja. Vinificirano tradicionainim
metodama kaka bi se izbjeglo prijevre-
mena oksidacija. Dio vina se proizvodi
bez maloaktične fermentacije i bez upo-
trebe drvene bačve kako bi se sačuvala
njegova cjelokupna prirodna svježina I
pobaljšao potencijal odležavanja. Doci-
ranje od 30 g/ litra ne maskira karakter
vina nii ugodnu kiselost.
Odležavanja: od 6 do 8 godina da bi se
dobila karakteristina zaokruženost od-
Vinifikacija: Tradicionalna, djelomična
vinifikacija u drvenim bačvama (37%)
dovodi do veće slotenosti bez preura-
Vininkacija: Koristi se samo sok iz prvog
prekanja, uglavnom grožda Grand i Pre-
mier Crus grodda iz sra vinogradarskog
područja Champagne. 20 da 30% vina od-
ležava u drvenim bačvama pomoću solera
sustava bez gubitka svježine, kako bi se
omogućilo rarvijanje složenih aroma, Pro
vedena je djelomična maloaktična fermen
tadja. Dodaje se jak crno vino od groida
Pinot Noir iz Mareul-sur Ay i Riceys, dobi-
vena maceradjom, 7 do 8% kako bi se do-
bila njeina roze baja s vrlo izraženim voć
nim okusom. Umjerena daziranje bruta
19 g/ litra) kako bi se održab ravnoteža
İzmedu svjeline, voćnasti baz maskiranja
karaktera i čistoće vina.
mentacije kako bi se sačuvala svježina
vina i omoguila mu skoženost Dozira-
nje, ekstra brut, sa samo 4,258/ litra,
to je samo treina uobičajene dose a
brut šampanjac.
njene oksidadije. Ne provodi se malak-
tična fermentacija koja prirodnoj kiselo-
sti vina omogučuje nadoknadu snažnog
karaktera terora.
Odležavanje: osam godina: Nakon tog
vremena, svježina je jod uvijek vidljiva,
ali korist od starenja na finom talogu
dostigla je puni potencijal. Nakon opti-
malnog odležavanja u podrumu, 1522
mode se čuvati najmanje deset godina
na hladnom i tamnom mjestu, kako bl
razvio zaokruženost i složenost.
Odležavanje: Produljeno odielavanje,
8 do 9 godina pri konstantnoj tempera-
turi od 12 Cu povijesnim podrumima
kuće u Mareuil-sur-Ayu, stavija se na
tržište tek kad savršeno sazri, moie se
čuvati nekoliko desetljeća i nastavit će
se razvijati u pravim uvjetima. Dozni ek-
strakt brut (4,25 g/ litra) daje potpunu
izraženost i mineralnost ovog izuzetnog
vinograda.
lelanog Chardonnay vina.
Ovaj šampanjac je vrlo ugodno piti od-
mah, a dobro ce se održati i do 3 godine
u prikladnom podrumu (tamno i hlad-
nol. Tada će se razviti još više raokruže-
nih i mednih aroma.
Izgled: blijedo zlatna boja sa velikodus-
nim, elegantnim mjehuricima.
Miris: Ekspresivan nos žutog voča - ma-
relice, manga, kruške i Russet jabuke,
Fazvijajuči se u note tosta i meda.
Okus: prozračan i uravnotežen, s nota-
ma cvijela, meda ili kandiranog bijelog
Voča, s naglašenim mineralnim karakte
rom. Sloden i dugotrajan na nepcu.
Ddležvanje: na talagu u padrumima na
konstantnaj temperaturi od 12 C tri godi
ne, daleko duže od zakonskog minimuma
od 15 mjesecl.
Izgled: Svijetla zlatine boje.
Miris: Intenzivan, cvjetni nos, s notama
vočnog cvijeta, treinje, bazge i btragovi-
ma ljubičice.
Izgled: Svijette zlatne boje, s finom,
nježnom pjenom.
Royale RéserVe Rosé treba uživati dok ja
mlad kako biste cijenii njegovu vaćnost u
potpunosti, ali će se i razvijati još nekoliko
godina
İzgled: Losas ružIGsta boja s bakrenim sja
Jem. Nježna, kremasta i dugotrajna pjena.
Miris: Prvinos otkriva ljetne bobies nota
ma trešnje i divije jagade. Kasnije se razvi-
jaju note kore citrusa i grejpa.
Miris: U početku je nos vrio ekspresivan
i sloien, sa začinjenim, tostiranim nota-
ma čilija i papra. Nakon prozračivanja
otkriva vočne mirise zrele trešnje.
Okus: Ekspresivan I velikodušan, nudi
arome tamnog vača (kupina, zreo -čak i
kandiran cmi ribizl, cma treinja) u kom-
binaciji a notama badema, naznakama
suhog vota i orašastih plodava. Zavše-
tak je izvanredno svjež.
Okus: Svjei i voden mineralima. Vočne
note treinje i začina vidljive su na kraju.
Intenzivno, dabro strukturirana vino s.
Eudesno dugim završetkom.
Uparivanje: Ovaj Blanc de Blancs poseb-
no pobaljšava hranu kremaste beksture
popul foie gras, meso i perad kuhano sa
suhim ili svježiTI vOčem.
Savršena pratnija uz kinesku kuhinju
(slatki i kiseli urnaci) i lagane deserte
(voćn tart, nougat).
Poslužiti lagano ohladeno (8 do 10").
Uparivanje: Savršena kombinacija uz
filete divljači Cuvée 1552 čudesno je
Olus: elegantan i čist. Pun i obilan na nep-
cu, s dobrom kkelinomi laganom astrigen-
tnošću koja ističe voćnost.
Uparivanje: Kao aperitiv paslužen ohla
den, all ne ledeno hladan (9 C). Pajačava
dimljenu ribu i meso (Bunka, slanina) ili ru-
ičasto meso (teletina, janjetin). Idealan
dodatak ljetnim desertima s babičastim
voćem.
punag tijela, 3to ga čini izvrsnim lam-
panjcem za posluživanje uz razna jela.
Posluite ohladeno, all ne previše hlad-
no, oko B do 9 "Ckao aperitiv ili 10 do
12"Cuz jelo.
Uparivanje: Clos des Goisses je vrlo
fino vino prije nego što je postalo vrlo
fini šampanjac. Savršena i nezaboravna
kombinacija uz jela jakog okusa paput
divljai, tartufa, kavijara i mekanih sire-
va. Kada je mlad, jednako se dobro slaže
sškoljkama i bijelim mesom.
prodaje i distribuira VRUTAK d.o.o.
213
1522