NEŠTO DRUGAČIJE ZA PRIJATELJE
Pire od pastrnaka i jabuka
PRIPREMITE (ZA 4 OSOBE):
• 800 g pastrnaka
• 450 g jabuka
• 45 g ohlađenog maslaca
• 625 ml vode
PRILOG
• 5 g soli
Dastrnaki jabuke dobro operite
i ogulite. Pastrnak narežite na
tanke kolutiće, a jabuke na koc-
kice. Otopite 30 grama maslaca
na vatri srednje jačine i dodajte
pastrnak. Pržite ga 10 minuta,
dok kolutići ne dobiju zlatnu
boju. Dodajte jabuke, vodu i sol
te pojačajte vatru. Kuhajte po-
klopljeno 20 minuta, dok pastr-
nak i jabuke posve ne omekšaju.
Sklonite ih sa štednjaka i ostavite
pet minuta poklopljene da se
slegnu. Dodajte preostali maslac
i sve skupa izblendajte u blende-
ru ili štapnim mikserom dok ne
dobijete glatku teksturu pirea.
Prije posluživanja ukrasite listići-
ma pastrnaka.
Keksi s anisom i
pekmezom od limuna
DESERT
Pomiješajte zajedno sve suhe
sastojke,
brašno, prašak za pecivo, vani-
lin-šećer, šećer i sol. Praškastoj
smjesi dodajte maslac omekšan
na sobnoj temperaturi, narezan
na male komade. Prstima ga
utrljajte u tijesto da biste dobili
mrvičastu smjesu. Potom do- papirom za pečenje. Pecite kek-
dajte jaje, sjemenke anisa, rum
i maslinovo ulje. Miješajte dok
se sastojci ne povežu u jedno- ohlade, spojite ih pekmezom
ličnu smjesu. Zatim je prebacite
na dobro pobrašnjenu radnu
površinu i umijesite u tijesto.
oštro Oblikujte ga u kuglu, obloži-
te prozirnom folijom i ostavite
u hladnjaku jedan sat. Nakon
što je odstajalo, razvaljajte ga
na debljinu od pet milimetara.
Modlicama izrezujte željene
oblike i slažite ih na lim obložen
odnosno
se u zagrijanoj pećnici na 180 °c
otprilike 15 minuta. Kad se keksi
od limuna i pospite šećerom u
prahu.
ULTRA65