JEDNOSTAVNI BLAGDANI
Keksići meringue
s kremom od lješnjaka
7agrijte pećnicu na 180 °C, a smjese za keksiće. Pecite ih dok
-lješnjake fino, gotovo braš-
PRIPREMITE:
ne napuknu na vrhu, oko 18 mi-
nuta. Kad se ispeku, ostavite ih
da se potpuno ohlade na sob-
noj temperaturi.
Za keksiće:
nasto
usitnite u električnoj
> 300 g tostiranih lješnjaka,
bez kožice
sjeckalici. Bjelanjke, šećer i sol
miješajte tri minute u posudi na
pari, odnosno u posudi koju ste
postavili iznad lonca s ključalom
vodom. Nakon što ste skuhali
smjesu, sklonite je s pare i mik-
serom je mutite tri minute, dok
ne postane glatka i sjajna. Tada
dodajte mljevene lješnjake i sve
zajedno dobro ručno umiješaj-
te. Na lim za pečenje postavite
papir za pečenje i slažite smjesu
u malim hrpicama s razmakom
od dva centimetara. Poslužite
se žličicom kako biste uvijek
uzimali približno istu količinu
2 bjelanjka na sobnoj
temperaturi
> 100 g šećera u prahu
3g soli
Za kremu:
- 2 žumanjka
> 40 g šećera
> 100 ml mlijeka
> 100 g maslaca na sobnoj
temperaturi
> 100 g fino mljevenih lješnjaka
Za to vrijeme pripremite kremu
od lješnjaka. Tucite žumanjke sa
šećerom dok ne dobijete glatku
smjesu. Zagrijavajte mlijeko dok
ne provri, a tada ga postupno
dodajte u žumanjke i miksajte
još dvije minute. Dodajte ma-
slac i ponovno miksajte dvije
minute. Zatim dodajte lješnjake
i kratko ih umiješajte da se sa-
stojci ravnomjerno povežu. Kad
se keksići ohlade, spojite ih kre-
mom.
DESERT
o 53