MODERAN BOŽIĆ
Pečena mrkva i pastrnak
s umakom od jogurta i chutneyjem od rajčice
7agrijte pećnicu na 220 °C. Mrkve i pastrnak marinirajte u
maslinovu ulju, soli i papru. Posložite ih na lim za pečenje,
a za vrijeme pečenja jednom ih okrenite kako bi se za-
pekle sa svih strana. Pecite oko 40 minuta, dok ne
dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite ih tople ili
na sobnoj temperaturi uz umake.
Za osvježavajući umak od jogurta po-
miješajte jogurt, maslinovo ulje,
limunov sok i koricu, sol, papar
i mentu. Par listića nemojte
umiješati, nego ih ostavite sa
strane za dekoriranje umaka
neposredno prije posluži-
vanja. Umak može stajati
u hladnjaku 24 sata.
PRILOG
Za chutney od rajči-
ce prvo je potrebno
jednu minutu na la-
ganoj vatri u tavi na
ulju zajedno popržiti
sjemenke kima, češ-
njak, čili papričicu i
đumbir. Tome treba
dodati sitno nasjec-
kane rajčice, sol i še-
ćer za bolji okus. Uz
povremeno miješa-
nje smjesu treba ku-
hati na laganoj vatri se-
dam minuta, dok rajčica
posve ne omekša. Kad
se smjesa ohladi, treba je
samljeti u glatku pastu.
Za umak od jogurta:
• 250 ml punomasnog jogurta
• 25 ml maslinova ulja
> 100 g sitno nasjeckanih listića
PRIPREMITE (ZA 8-10 OSOBA):
• 2000 g oguljenih i
prepolovljenih mrkava
srednje dužine
• 2000 g oguljenog i
prepolovljenog pastrnaka
srednje dužine
> 50 ml maslinova ulja
> 5 g soli
> 5g papra
Za chutney od rajčice:
• 2 sitno nasjeckane rajčice
• 3 g sjemenki kima
• 1-2 sitno nasjeckana češnja
češnjaka
• ½ sitno nasjeckane zelene čili
papričice
• 3 g naribanog đumbira
• 5 g šećera
• 5 ml maslinova ulja
• 3 g soli
mente
• 15 ml svježe iscijeđenog
limunova soka
> 5 g naribane korice limuna
• 3 g soli
> 3g papra
34 ULTRA