Za tijesto, stavite jaja, mlijeko, šećer i brašno u mikser s kukom
za tijesto. U posudi pomiješajte kvasac s malo vode i dodajte ga
ostalim sastojcima. Mijesite dvije minute na najmanjoj brzini. U
mikser dodajte sol i pojačajte brzinu dvije do tri minute. Lagano
otopite maslac i postupno ga dodajte u mikser, dok tijesto ne postane
elastično. Oblikujte kuglu i stavite 4 - 5 sati ili preko noći u hladnjak.
Otopite maslac za nadjev i dodajte mu božićnu mješavinu začina
dok ne dobijete konzistenciju namaza. Izvadite tijesto za babku
iz hladnjaka, podijelite ga na dva dijela i razvaljajte na lagano
pobrašnjenoj površini u dva pravokutnika veličine 25 x 45 cm.
Ravnomjerno rasporedite nadjev sve do ruba dva tijesta. Posipajte
smeđi šećer. Suhe brusnice grubo narežite i posipajte po tijestu. Dvije
babke čvrsto smotajte u cjepanicu, po dužini. Pokrijte prozirnom
folijom i stavite u zamrzivač na 15-20 minuta ili dok se ne stegne.
(Ovo će rezanje učiniti mnogo lakšim). Izvadite tijesto iz zamrzivača
i velikim nožem zarežite sredinu po dužini. Dvije polovice spletite
92 KREATIVN DOM LESNINA
TANJUR SHADE EARTH
27,5 x 27,5 x 2 CM,
89,90 KN (11,93 €)
BABKA BOŽIĆNI
VIJENAC
SASTOJCI (6 osoba)
Tijesto:
2 velika jaja
120 ml mlijeka
24 g šećera u prahu
420 g oštrog brašna
18 g kvasca.
4 g soli
170 g maslaca
Punjenje:
225 g maslaca
200 g smeđeg šećera
4 žlice božićne mješavine začina
60 g suhih brusnica
Premaz:
50 g vode
50 g šećera u prahu
kao pletenicu tako da se vidi nadjev. Prebacite dva pletena tijesta
u okrugli lim obložen papirom za pečenje i maslacem, spojite dva
tijesta zajedno i osigurajte čvrsto prianjanje. Prekrijte vlažnom krpom
i stavite dizatii još 2-3 sata na sobnoj temperaturi. U sredinu
možete staviti i praznu limenku, obloženu papirom za pečenje da
tijesto ne padne u sredinu. Pecite na 155 °C 1 sat i 15 minuta.
Obavezno nakon 30 - 45 minuta stavite foliju da vrh ne potamni.
U međuvremenu skuhajte šećerni sirup dodavanjem vode i šećera u
malu posudu za umake. Zagrijte miješajući dok se šećer ne otopi i
ostavite da se ohladi. Čim babku izvadite iz pećnice, stavite je na
rešetke i premažite sirupom. Pospite dodatne suhe brusnice, koricu
naranče i pržene bademe u listićima. Ostavite da se ohladi najmanje
sat vremena prije rezanja i posluživanja.
Vrijeme pripreme:
190 minuta + vrijeme dizanja tijesta