ˆ
Makovnjaca
sastojci
TIJESTO:
250 g oštrog brašna
250 g glatkog brašna
60 g šećera
40 g svježeg kvasca
150 ml mlijeka
70 g maslaca
50 g kiselog vrhnja
20 ml ruma
1 vanilin šećer
1 jaje
2 žumanjka
ribana korica limuna
1 prstohvat soli
NADJEV
400 g mljevenog maka
50 g bijelog griza
100 g šećera
2 vanilin šećera
500 ml mlijeka
Izvana
1 žumanjak
50 ml vode
10 g maka
3
Brašno
¨00¨ BIO
DESPAR
Priprema
1. U
malo toplog mlijeka izmrvite kvasac, dodajte
žličicu šećera i malo brašna pa ostavite na
toplom da nabubri. Prosijte brašno, dodajte
šećer, vanilin šećer i sol. Miješajte jaje,
žumanjke, rastopljeni maslac, rum i koricu
limuna. Brašnu dodajte kvasac i mješavinu
jaja, mijesite tijesto dodajući mlijeko i vrhnje.
Tijesto mora biti mekano i elastično, ostavite
na toplom da se diže 1 sat. U međuvremenu
napravite nadjev, pomiješajte griz i mak, u
mlijeko dodajte šećer i vanilin šećer, zakipite
pa umiješajte mješavinu maka i griza,
kuhajte 2 - 3 minute, ohladite.
2. Tijesto premijesite i razvaljajte na debljinu
1 – 2 cm, premažite nadjevom, zarolajte i
stavite peći u uski maslacem namazani lim.
Razmutite žumanjak s 50 ml vode, premažite
kistom makovnjaču, pospite makom i stavite
peći na 160 °C, pecite 70 - 80 minuta.
Pustite da se makovnjača ohladi na sobnoj
temperaturi, narežite je i poslužite.
3. P
okrijte površinu zamiješenog tijesta
prozirnom folijom i ubrzajte proces
dizanja tako da ga stavite u pećnicu na
temperaturu od 35 °C.
1 kg
-25%
umjesto 11,99
899
kn/1 kg
Već od:
Nadjev za kolače SPAR
lješnjak, orah ili mak 250g
Redovna cijena Jeftinije
mak
lješnjak ili orah
www. spar .hr/dobar-tek
12,99 kn -30%
13,99 kn -30%
899
kn/250g
Akcija
Cijena na kg
8,99 kn 1 kg = 35,96 kn
9,79 kn 1 kg = 39,16 kn