GOOD LIFE
Tažin s korjenastim povrćem
Pastila trokutići s cvjetačom
Orijentalni san: suhe šljive tažinu daju voćno-kiselkastu notu i
daju ravnotežu njegovoj začinjenosti
Opet je Božić? Ne, cimet može više od toga! Time se začinjenim trokutićima daje ono nešto
SASTOJCI ZA 4 PORCIJE:
SASTOJCI ZA 9 KOMADA:
• 400 g mrkve • 350 g pastrnjaka • 300 g batata • 150 g suhih
šljiva, bez koštice (npr. marke dmBio) • 2 luka • 3 češnja češnjaka • 4 žlice maslinovog ulja (npr. marke dmBio) • 1 žlica
Ras el Hanout • 1 žličica paprike u prahu, slatke • 1 prstohvat
kajenskog papra • 1/4 čajne žličice cimeta u prahu • 1 žlica
koncentrata od rajčice (npr. marke dmBio) • 600 g umaka od
rajčice (npr. Passata Natur umak od rajčice marke dmBio)
• 500 ml povrtnog temeljca • 220 g slanutka u staklenci (npr.
marke dmBio) • 200 g kuskusa (npr. marke dmBio) • 1–2 čajna žličica začina Harissa • 200 g jogurta, grčkog • sol • papar
• 50 g sjemenki nara • 2 žlica kore bio limuna, kore • 1/2
šaka listića mente, za posipanje
Za trokutiće: • 1 posudica (0,1 g) šafrana • 2 crvena luka • 2 češnja češnjaka • 500 g cvjetače • 120 ml maslinovog ulja • 1 žličica
kurkume (npr. marke dmBio) • 1 žličica đumbira, mljevenog
• 1/2 žličice cimeta u prahu i malo za posipanje (npr. marke dmBio) • 150 g badema, blanširanih i fino nasjeckanih • 1 šaka svježeg začinskog bilja,npr. peršin i korijandar • sol • papar • 9 listova lisnatog tijesta
PRIPREMA: operite i ogulite, očistite i uzdužno narežite na
četvrtine mrkve, pastrnjak i batate. Grubo nasjeckajte suhe šljive. Luk i češnjak ogulite i nasjeckajte. U velikom tažinu ili u loncu od gusa s poklopcem zagrijte 3 žlice ulja te cca. 10 minuta
pržite mrkve, pastrnjak, batat, luk i češnjak s Ras el Hanoutom,
paprikom u prahu, kajenskim paprom, cimetom i koncentratom od rajčice uz povremeno miješanje. Umiješajte umak od
rajčice i suhe šljive, prelijte temeljac, sve dobro promiješajte i
ostavite pokriveno da se kuha oko 40 minuta. Posljednjih 5 minuta dodajte slanutak.
U međuvremenu prelijte kuskus s 375 ml vrele vode u vatrostalnoj posudi i pustite da se namače cca. 5 minuta sve dok se ne
upije tekućina. Pomiješajte Harrisu s 1 čajnom žličicom ulja. Promiješajte jogurt dok ne postane gladak, dodajte Harissa mješavinu i pokapajte preostalim maslinovim uljem.
Tažin začinite sa solju i paprom, pospite s 1-2 žlice sjemenki nara
i polovicom limunove kore te poslužite ukrašeno s mentom.
Umak od jogurta, kuskus, preostala limunova kora i sjemenke
nara poslužite odvojeno.
Za umak: • 150 g svježeg sira • 1 žlica limunovog soka • sol
• 1 limun u kriškama za posluživanje
PRIPREMA: omekšajte šafran u posudi s 1 žlicom vruće
vode. Luk i češnjak narežite na sitne kockice. Operite,
očistite i sitno nasjeckajte cvjetaču. Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u tavi pa u tome pirjate luk i češnjak 3-4 minute.
Dodajte cvjetaču, začine i šafran i dalje pirjajte uz miješanje
8-10 minuta na umjerenoj vatri. Povucite sa strane i pomiješajte bademe. Operite, osušite i nasjeckajte začinsko bilje.
Stavite u mješavinu s cvjetačom, posolite i popaprite. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C sa zagrijavanjem s gornje i
donje strane i lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Kistom namažite list lisnatog tijesta maslinovim uljem i prepolovite ga po dužini. Polovice stavite jedne na druge. U jednom uglu na traci od tijesta raspodijelite malo mješavine s
cvjetačom i pritom ostavite 1 cm mjesta prema rubu. Sada
preklopite list tijesta s nadjevom dijagonalno na dužu stranu. Ponovite postupak sve dok na kraju ne dobijete trokut.
Kistom ga premažite s malo ulja i lagano pospite cimetom.
Stavite na lim za pečenje, umetnite u pećnicu i pecite 35-40
minuta. Za umak začinite svježi sir s limunovim sokom i
malo soli i time napunite posudicu. Poslužite uz pastile i uz
to dodajte kriške limuna.
Reuben sendviči s ciklom
Kremasta palenta s raguom od gljiva
Fermentiranje je food trend? Točno, zato ovaj sendvič slavi
kiseli kupus kao rafinirani sastojak
O kako ukusno, kako orašasto: pasta od indijskih oraščića pobrinut će se kod ove veganske palente za okus i za željenu gustoću
SASTOJCI ZA 4 PORCIJE:
Za umak: • 1 ljutika • 75 g majoneze • 1 žlica kečapa (npr.
marke dmBio) • 1 žlica vrhova svježeg kopra • 1 žličica tabaska
Za sendviče: • 1 jabuka • 250 g cikle, skuhane • 150 g svježeg
kiselog kupusa • 350 g raženog kruha od kiselog tijesta, 8
kriški • 40 g maslaca • 80 g ementalera, 8 kriški
SASTOJCI ZA 4 PORCIJE:
Za palentu: • 1 češanj češnjaka • 300 ml povrtnog temeljca (npr.
marke dmBio) • 250 ml biljnog napitka (npr. napitka od badema
marke dmBio) • 170 g palente (npr. marke dmBio) • sol • papar
• 3 žlice paste od indijskih oraščića (npr. marke dmBio)
Opcionalni prilog: 150 g kiselih krastavaca (npr. marke dmBio) • 100 g čipsa od povrća (npr. čips od slanutka s morskom
soli marke dmBio)
Za ragu od gljiva: • 500 g šampinjona • 2 žlice maslinovog ulja • 125
ml povrtnog temeljca • sol • papar • 2 šake peršina • 100 g svježeg
sira (alternativno veganska krema od indijskih oraščića marke dmBio)
PRIPREMA: za umak ogulite ljutiku, narežite na vrlo sitne
kockice i pomiješajte s ostalim sastojcima u jednoj posudi.
Za sendviče, operite, prepolovite jabuku, odstranite koštice i
narežite na tanke kriške. Ciklu narežite na kriške, osušite kiselo zelje. Kriške kruha tanko premažite maslacem, a četiri kriške sa stranom premazanom maslacem postavite prema dolje
na dasku. Obložite sirom, kriškama jabuke, kiselim kupusom
i ciklom. Preko toga raspodijelite umak i drugu krišku kruha s
namazanom stranom maslacem postavite prema gore. Sendviče pecite u velikoj tavi 2-3 minute sa svake strane. Prepolovite gotove Reuben sendviče i posložite na platu ili na tanjure.
Za posluživanje posložite s kiselim krastavcima i čipsom od
slanutka.
PRIPREMA: za palentu narežite češnjak na sitne kockice, zakuhajte s povrtnim temeljcem i biljnim napitkom u loncu. Dodajte palentu, pustite da zakuha i pokriveno odložite sa strane. Pustite da nabubri oko 10 minuta, zatim začinite sa solju i
paprom, dodajte pastu od indijskih oraščića i palentu održavajte toplom. Očistite gljive i narežite na grube kriške. Češnjak
narežite na sitne kockice. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pecite
gljive u njemu 5-6 minuta. Dodajte češnjak, kratko pirjajte i začinite sa solju i paprom. Zalijte sve povrtnom juhom i začinite
sa solju i paprom. Pustiti da se kuha dodatnih 2-3 minute.
Operite i osušite peršin. Palentu raspodijelite na plati i na nju
posložite gljive. Na to stavite svježi sir ili kremu od indijskih
oraščića. Pospite s mljevenim paprom i nasjeckanim peršinom
te poslužite.
46
ACTIVE BEAUTY 02/2022