dm katalog - VIŠE NE VRIJEDI - stranica 50 *

thumbnail - dm katalog - Sniženi proizvodi - Zvijezda, šećer, bazga, med, sok, vitamin C. Stranica 50.
50 / 61

* Vrijedi u ovim dm prodavaonicama

Prikaži sljedeći

Proizvodi u ovom katalogu

 
RAVNOTEŽA ZDRAVLJE Uz ljekovite biljke kroz godinu IMUNITET IZ BOBICA Prirodne bombe vitamina C Više savjeta na: ↘ activebeauty.hr Pasji trn, šipak i borovnica pravi su doping za imunološki sustav. I to ne samo zbog svog velikog udjela vitamina C. Tekst: Josefine Haas 50 Nakon tri do četiri tjedna tekućina se filtrira i može se piti u gutljajevima čista ili razrijeđena te koristiti kao sastojak za marinade ili umake. Oksimel zahvaljujući njegovim fermentiranim sastojcima jača crijevnu floru i imunološki sustav. Posebno omiljena metoda koja relativno štiti vitamine je sušenje. „Za razliku od bilja, plodovi se, ako je moguće, suše na prozračnom mjestu na suncu“, kaže Petra Zizenbacher. „U sjeni postoji opaDr. Petra Zizenbacher je liječnica holističarka s snost od stvaranja plijesni kod velikih plodova jer težištem na prirodnoj i je vrijeme sušenja predugo.“ U hladnijem godišholističkoj medicini prema njem dobu dobra je alternativa pećnica (na maksiTEM-u te autorica priručnika „Prirodna medicina za malno 50 stupnjeva, s kuhačom u vratima zbog odcijelu obitelj“ (nakladnik vlaživanja) ili uređaji za sušenje. Ova blaga čuvaju Freya). ↘ naturheilzentrum.at se u staklenkama i tijekom cijele godine su spremna kao zdravi zalogaj - od kriški jabuka preko borovnica sve do suhih šljiva. Neki plodovi se moraju izložiti višim temperaturama jer su sirovi neprobavljivi - kao na primjer bazga. Bazgu se može čistu ili zajedno s drugim voćem obraditi parom. Tradicionalna metoda konzerviranja su kompoti i marmelade. Sitno narezaAlexandra Maria Rath dolazi ni i pomiješani vrhovi, listovi kadulje ili metvice iz područja prehrambenih pomažu pri konzerviranju i štede šećer, kaže Ziznanosti, coach je za samoniklo bilje i autorica zenbacher. Prije zatvaranja, u poklopac se može ulidjela „Divlji Beč - jede se ono ti malo rakije radi bolje dugotrajnosti. Plodove pošto raste u gradu“. put pasjeg trna ili šipka možete na laganoj vatri (60 do 70 stupnjeva) kuhati zajedno s jabukama koje sadrže pektin ili dunjama u voćni mus uz relativno očuvanje sastojaka. A ako se gotovi mus namaže na lim za pečenje i osuši, može se konzumirati kao grickalica. Budući da na taj način koncentrirani plodovi sadrže relativno velike količine prirodnog šećera, fruktoze, preporuča se njihova svjesna umjerena konzumacija unatoč tome što sadrže vitamin C. O OSOBAMA Fotografije: dm, Freya Verlag, ustupljene To je neosporna zvijezda obrambenog lanca: Vitamin C koji u hladno godišnje doba štiti od dijela infekcija. Vitamin C, i pod nazivom askorbinska kiselina, nakuplja se u bijelim krvnim stanicama i na taj način pomaže T stanicama u imunološkoj obrani. Vlastiti antioksidansi tijela pritom mu isto pomažu u djelovanju. „Najpovoljnije je uzimati vitamin C u obliku zrelog, sezonskog voća i povrća“, kaže holistica Petra Zizenbacher. Tako profitiramo i od drugih vitamina, mineralnih tvari i sekundarnih biljnih tvari. Pripravke od vitamina C opravdano je uzimati u razdobljima prehlada, ali se ne bi trebali uzimati kao trajna zamjena za prirodnu prehranu, kaže liječnica. „Izolirane pojedine tvari mogu u većim količinama opteretiti želudac i sluznicu crijeva.“ Ovisno o godišnjem dobu, za redovni kick vitaminom C tu su paprika, (kiseli) kupus ili brusnice, borovnice i crni ribiz. U šetnji u kasno jesenskoj prirodi mogu se možda još pronaći i plodovi trnine ili bobice drijena zvani „dirndln“. Najbolje je koristiti cijele plodove, savjetuje Zizenbacher. Stoga bi se trebalo guliti samo ono voće čija kora se ne može jesti. Idealno je više porcija svježih plodova dnevno jer se askorbinska kiselina samo kratko zadržava u tijelu. Budući da se udio vitamina smanjuje konzerviranjem, svježi su proizvodi uvijek bolji, a odmah nakon njih su zamrznuti. Ljetno i jesensko voće koje je posebno bogato vitaminima može se učiniti dugotrajnijem u obliku cijeđenih sokova. Umjetna sredstva za konzerviranje su pritom tabu, a sok od limuna je dobrodošao kao zamjena. Sirovi biljni sok može poslužiti kao baza za fermentaciju oksimela s octom i medom. Za to se pomiješaju med i ocat u omjeru 3:1 i prelije u staklenci preko bilja ili plodova tako da su potpuno prekriveni.

Drugi katalozi dm

Najnoviji katalozi