VRUĆE ČINJENICE
KORISNI dodaci
ZA ROŠTILJANJE
Kvalitetan roštilj i odgovarajuća oprema
dvije su najbitnije stavke svakog
roštiljanja. Ako oprema nije odgovarajuća
ili nedostaje, roštiljanje lako može
izmaknuti kontroli.
1
Uzmite u obzir: Neophodan je pribor
za roštilj s dugim, čvrstim ručkama
koje mogu izdržati vrućinu. Gumirani
krajevi olakšavaju držanje i štite ruke.
Trebali bi koristiti okretač za odreske,
kriške tikvica i sl. Također, trebaju Vam i
posebne hvataljke za okretanje kobasica,
ražnjića i povrća, dok Vam vilica za roštilj
može pomoći kod pečenja ili rebarca.
2
Sjajna ideja! Naravno, možete i bez
njega, no starter za potpalu znatno
olakšava zabavu s roštiljem na drveni
ugljen. Dobro pripremljena žeravica
odmah je spremna za dodavanje ugljena.
3
Bolje spriječiti, nego liječiti! Iako ne
izgledaju muževno, rukavice za roštilj
su neophodne. Svaki roštilj majstor zna
važnost rukavica otpornih na toplinu.
A i gosti će biti mirniji ako se izbjegnu
opekotine!
4
Osjetljive namirnice? Stavite sve u
košaricu! Bilo da se radi o sjeckanom
povrću, komadićima ribe ili mesnim
okruglicama - sve što se teško okreće
može se staviti u košaricu od nehrđajućeg
čelika ili lijevanog željeza. Samo ih treba
povremeno promiješati i gotovo.
5
Premažite za dobar okus! I kod
pečenja na roštilju, prednost je često
u marinadi - nanesenoj prije i tijekom
pečenja. Najbolje je koristiti četkicu sa
silikonskim čekinjama - ona može izdržati
toplinu.
6
Nakon roštiljanja, pripremi se za
novo roštiljanje. Čišćenje rešetke je
neugodan, ali neizbježan zadatak. Grubu
prljavštinu treba ukloniti posebnom
četkom s čeličnim čekinjama nakon što
se rešetka ohladi, čak i ako se rešetka
može staviti u perilicu posuđa.
Sve kreće
od kvalitetnog
žara!
SASVIM JEDNOSTAVNO ROŠTILJANJE
Ako pripremu žeravice ne doživljavate kao ritual i uzbudljivo
iščekivanje, kupite plinski roštilj! Svi ostali s nestrpljenjem očekuju
igru vatre, pivo i razgovor dok se roštilj žari. I naravno, ne želimo
sakriti činjenicu da visokokvalitetni drveni ugljen ili briketi zajedno
sa starterom za potpalu znatno ubrzavaju proces. Priprema danas
ne traje više od 15 minuta. I dok su roštilji na ugljen danas mobilni,
plinski roštilj je i dalje tu ostao poprilično ograničen.
REGULIRAJTE TEMPERATURU
Postavljanje drvenog ugljena ispod rešetke značajno utječe na rezultat.
Ako želite roštiljati indirektno ispod poklopca, morate smjestiti ugljen
ili brikete na jedan dio posude. Takav raspored se često naziva i
dvozonskim žarom. S druge strane, o prstenastom žaru govorimo
kada se ugljen u posudi rasporedi u obliku prstena uz vanjsku stijenku,
a unutarnja zona ostaje slobodna za indirektno pečenje. Usput: Ako
želite imati tri temperaturne zone, stavite ugljen u nekoliko slojeva
na jednu stranu posude, nagnuto prema sredini, iza zone bez ugljena
i vatre.
TERMOMETAR JE VAŽAN
Kod modernog roštiljanja s roštiljem na drveni ugljen poštivanje
propisanih temperaturnih okvira je barem jednako važno kao i kod
plinskog roštilja. Zapravo, to je još važnije, jer kod roštilja na drveni
ugljen ne smije biti pogrešaka. Stoga je bitno koristiti precizne
termometre za roštilj. Oni za ispitivanje temperature hrane ubadanjem
u hranu, dostupni su već za nekoliko eura. Bežični termometri, koji
su sada dostupni i kao Bluetooth inačice, nešto su skuplji, ali puno
precizniji.
Za promjenu
temperature
potrebno je vrijeme!
Osobito kod pečenja
na ugljenu, gdje često
imate pri ruci samo
otvore za ulaz i izlaz
zraka kao upravljačke
instrumente
– promjena
temperature može
potrajati deset ili
više minuta.
Aplikacija dostupna za:
Kingstone
TERMOMETAR ZA ROŠTILJ
Meso ili riba pečeni do savršenstva s
Kingstone termometrom i aplikacijom
termometra za roštilj 'ToGrill'.
27144192 | 41,01 € 308,99 kn
Trenutnu dostupnost i cijene proizvoda provjerite na našem webshopu!