Vruće činjenice
PREDNOSTI PLINSKOG
ROŠTILJA
U prošlosti prepoznatljiv znak američkih
barbecue - zabava, no danas glavni
element na nebrojeno mnogo europskih
terasa. Svake sezone ih je sve više jer su
njihovi korisnici oduševljeni i teško mogu
zamisliti povratak na konvencionalnu
tehniku roštiljanja.
1
PLINSKI ROŠTILJI
4
Jednostavnost pripreme
Roštiljanje s drvenim ugljenom
zahtijeva planiranje oko potrošnje
ugljena, trenutka paljenja, slijeda pečenja
jela itd. S plinskim roštiljem dovoljno je
provjeriti stanje plinske boce, otvoriti
ventile i spremni ste za roštiljanje. I dok
na plinskom roštilju možete ispeći samo
jedan jedini odrezak – na roštilju na
drveni ugljen je isto zbog pripreme skroz
nezamislivo.
2
Kontrola nad temperaturom!
Recepti su sve sofisticiraniji, a zahtjevi
kuhara viši. Priprema zahtijeva poštivanje
vremenskih i temperaturnih okvira. S
plinskim roštiljem to je mala stvar, a s
drvenim ugljenom izazov.
3
Ispecite više! Sve dok imate plin u
boci, možete roštiljati i ne morate
razmišljati o potrebnoj količini užarenog
ugljena. Neočekivani gosti se slobodno
mogu pojaviti. Ako ste još gladni, na
plinskom roštilju ćete uvijek pronaći ono
što tražite.
4
Lako čišćenje! Nema žarenja ugljena,
nema tragova na terasi i travnjaku:
roštilj se (kao pećnica) očisti pomoću
pirolize. Nakon hlađenja, rešetku roštilja
treba očistiti roštiljskom četkom. Zatim
provjerite posudu za masnoću i gotovi ste!
www.bauhaus.hr
plinski
roštilji –
IMAJTE SVE POD
KONTROLOM
Slobodno se opustite: Roštiljanje na
plin je jednostavno, brzo i čisto.
Plinski roštilji su traženiji nego ikad! Brzo su spremni za
uporabu i omogućavaju maksimalnu kontrolu temperature.
Roštiljaju gotovo bez mirisa i dima – tako da nema štetnih
para na hrani; susjedi također neće biti uznemireni. A
aroma? Testovi okusa pokazuju: nema primjetne razlike u
odnosu na roštilje na ugljen!
Evo kako pronaći pravi plinski
roštilj za svoje potrebe
Zagrijani ste za roštiljanje na plin i želite nabaviti
odgovarajući roštilj? Onda imamo nekoliko savjeta za vas
na što trebate obratiti pozornost pri odabiru:
Među najvažnijim kvalitetnim karakteristikama plinskog
roštilja su stabilnost i čvrstoća. Ako vaš plinski roštilj stalno
stoji na otvorenom, vanjsko kućište bi trebalo biti izrađeno
od nehrđajućeg čelika. Ako se često pomiče, bitni su stabilni
kotači (ne samo blokirajući bočni kotačići).
Za pohranu plinske boce zajedno s regulatorom tlaka i
crijevom te roštiljskog pribora, praktičan je prostrani donji
ormarić. Za one koji žele indirektno roštiljati, potreban
vam je poklopac – po mogućnosti sklopivi i s dvostrukim
stijenkama kako se ne biste opekli. Snaga plamenika
(u kilovatima) određuje koliko brzo roštilj pretvara plin
u toplinu. Imajte na umu: što je veća snaga, to je veća
potrošnja plina. Stoga je također važno koja veličina
plinske boce stane ispod – ili može li se priključiti više boca.
Plamenici bi trebali biti pojedinačno i neprestano podesivi.
Dodatne funkcije poput ugrađenog termometra i sustava za
prikupljanje masnoće čine roštiljanje savršenim.