INDIREKTNO PEČENJE NA ROŠTILJU
Kod indirektnog pečenja na roštilju postoje
različite temperaturne zone u roštilju. Drveni
ugljen je samo s jedne strane roštilja ili je
samo dio plinskih plamenika uključen. Meso
je na "hladnoj" strani roštilja i lagano se
peče reflektiranom toplinom.
Poklopac je stoga neophodan za indirektno
pečenje. Cijeli sustav ne razlikuje se od
pećnice i smatra se posebno nježnim. Mnoga
tipična jela s roštilja pripremaju se indirektno:
rebarca, svinjsko meso, pileće meso, goveđe
meso. Svinjsko pečenje ili juneće pečenje u
komadu također se pripremaju indirektno,
koristeći aromatično drvo za dimljenje za
posebne arome. Sve što treba imati pravu
zapečenu koricu, peče se na roštilju ili izravno
kuha. Najbolji primjer: debeli odresci.
Okrugli roštilj najbolji je za indirektno
roštiljanje. Njegova široka i ravna komora za
roštilj savršena je za indirektno kuhanje. Ugljen
se lako može postaviti samo s jedne strane ili
u krug kao "prsten od žeravice". Stručnjaci
grade čitave platoe kako bi dosegli tri ili više
temperaturnih zona. Ali nikako ne smijete
zaboraviti zdjelu za vodu koja služi kao skupljač
masnoće neposredno ispod hrane s roštilja.
PRAKTIČNI SAVJETI
INDIREKTNO
ROŠTILJANJE
OKRUGLI ROŠTILJI NA DRVENI UGLJEN
24
Toplina da, plamen ne:
Kod indirektnog pečenja
toplina se diže desno i
lijevo od hrane koja se
peče i cirkulira u komori
roštilja. Temperatura je
znatno niža nego kod
izravnog pečenja, ali je
vrijeme pečenja duže.
Ne podcjenjujte važnost detalja kao što
je posuda za skupljanje masnoće ispod
indirektne zone pečenja! Ne samo da
održava roštilj čistim, već ima i cijeli niz
drugih zadataka. Stoga savjetujemo:
1
Ispod hrane s roštilja stavite posudu
za skupljanje sokova od mesa i
masnoće koja može iscuriti. Sakupljena
tekućina služi kao osnova za aromatični
umak.
DRVENI
UGLJEN
Odabir drvenog ugljena ili
briketa prema planiranom
vremenu pečenja. Žar s
jedne strane ili u obliku
prstena. Dodatna posuda za
masnoću s vodom u sredini
ispod hrane za roštilj. Držite
poklopac zatvoren. Koristite
termometar za roštilj.
2
Alternativno, možete dodati vodu
u zdjelu. Masnoća koja kaplje veže
se s vodom u zdjeli i povećava vlažnost
unutar roštilja.
3
Zagrijte roštilj i što manje otvarajte
poklopac tijekom pečenja kako bi
toplina zahvatila hranu sa svih strana.
Kada se postigne početna
temperatura, isključite
srednje plamenike,
smanjite temperaturu.
Stavite meso na „hladnu“
zonu. Držite poklopac
zatvoren. Koristite
termometar za roštilj.
4
Dobar termometar za roštilj uvelike
olakšava posao. Ciljnu središnju
temperaturu možete pronaći u raznim
tablicama na internetu.
5
Uz indirektno pečenje na roštilju
možete brzo izgubiti pojam o
vremenu u razgovoru s gostima.
Jednostavan kuhinjski mjerač vremena
sprječava da meso postane mekano
i suho zbog prekuhavanja. Još bolje:
koristite moderan termometar za roštilj s
aplikacijom na svom pametnom telefonu!
www.bauhaus.hr
PLINSKI
ROŠTILJ
METODA 50/50
noj vatri
Pržite na izrav korica,
ri
vo
st
ne
dok se
ite meso na
zatim prebac
ranu i lagano
indirektnu st čenje.
dovršite pe