KAKO FUNKCIONIRA ROŠTILJANJE
NA PLIN? PRAVA POMOĆ ZA
POČETAK ROŠTILJANJA
Da ne biste pogriješili pri prvom roštiljanju na plin, pridržavajte se sljedeće procedure. Prvo kupite odgovarajuću plinsku bocu propana. Ovisno o modelu, boca se kod upotrebe postavlja uspravno pored roštilja ili
u ormarić ispod roštilja. Na bocu postavite regulator tlaka. Ako morate
zavrnuti vijak, imajte na umu da je riječ o lijevom navoju. Regulatori za
veće boce mogu biti opremljeni praktičnom funkcijom zaključavanja i
prekidačem. Ovaj korak ovisi o državi u kojoj se nalazite.
Ponovno zatvorite poklopac i pričekajte 10 - ak minuta. Pazite na termometar. Kada roštilj postigne željenu temperaturu (pratite podatak
u Celzijevim stupnjevima), možete započeti s roštiljanjem. Poklopac
držite što više zatvoren!
ROŠTILJANJE NA PLIN:
NAJVAŽNIJI DETALJI
1
Kupite plinski roštilj: u svom prodajnom centru
pronaći ćete velik izbor plinskih roštilja - sigurno i jedan koji je kao skrojen za Vas. Nemojte kupiti
premali roštilj jer će apetit rasti zajedno s Vašim iskustvom. Obavezno uzmite model s poklopcem da biste
mogli roštiljati direktno i indirektno. Obratite pažnju
na pribor u ponudi.
Direktno pečenje
Indirektno pečenje
Koristite da biste hranu jako
zapekli te za pečenje hrane s vremenom pečenja manjim od 20
do 25 minuta. Hrana se peče direktno odozdo. Tipičan primjer:
kobasice i pljeskavice.
Za zagrijavanje koristite sve plamenike. Pazite na temperaturu
jezgre.
Vrijeme pripreme duže od 25
minuta trebaju pečenje, debeli odresci ili perad u komadu.
Upravo je za odreske dobar način pripreme da se na početku
dobro zapeku, a zatim pripremaju indirektno.
Zonu s visokom temperaturom u
prostoru roštilja stvarate na način da koristite samo plamenike
na rubovima. Pazite na raspodjelu vrućine unutar roštilja.
KOMPETENTNO SAVJETOVANJE & PRAVI PRIBOR
1
KOMPETENTNO SAVJETOVANJE
U prodajnom centru posebnu pažnju posvećujemo kompetentnom savjetovanju. Naši djelatnici paze na Vaše želje i rado će Vas opsežno
posavjetovati, naravno i kada je riječ o plinskim
roštiljima.
2
Plin kao gorivo: plin je propan, butan ili mješavina navedenih plinova. Plinsku bocu postavite
pored ili u za to predviđeni prostor Vašeg roštilja.
3
Priključak za plin: za svaki roštilj potrebno je crijevo za plin i odgovarajući regulator tlaka koji se
pomoću navoja spoji na plinsku bocu.
4
Pribor za roštiljanje: nemojte škrtariti ni kada se
radi o priboru za roštiljanje. Ipak roštiljate vani
pa stvari mogu postati malo grublje. Stoga preporučujemo roštiljski pribor od oplemenjenog čelika, koji
je tvornički otporan na hrđu. Ručke moraju biti protuklizne i dobro štititi od vrućine. Često se čini da je
roštiljski pribor predugačak, no u praksi ćete otkriti da
svaki centimetar zlata vrijedi. Praktičan savjet: pazite
da pri okretanju ne oštetite meso.
5
Četke za čišćenje: upravo gusane rešetke za roštilj treba redovito mehanički čistiti. Uz specijalne
Kingstone četke taj ćete posao obaviti za tren oka.
2
4
PLINSKA BOCA
Boce (5 ili 11 kg) se no u pravilu
posuđuju uz kauciju. U autu ih
prevozite isključivo kao osigurani teret i sa zaštitnim čepom.
KINGSTONE PRIBOR ZA
ROŠTILJANJE, 3 - dijelni
Sastoji se od:
hvataljke, dužina 46 cm
vilice, dužina 56 cm
lopatice, dužina 46 cm
Aktualne cijene i više informacija možete pronaći na našem webshopu i u prodajnom centru.
3
5
Set za priključak plina
Sastoji se od:
1 x plinsko crijevo d 1,5 m, 1 x regulator
tlaka, 2 x obujmica za stezanje,
1 x ključ za plinski priključak br. 27
KINGSTONE ČETKA
ZA ČIŠĆENJE
Namijenjena za gusane
rešetke. Dostupna u
2 veličine.
7
PLINSKI ROŠTILJI
Sve ventile okrenite u položaj "Off". Otvorite roštilj, a zatim odvrnite ventil plinske boce (većinom u smjeru suprotnom od kazaljke na
satu). Obavezno slijedite upute za upotrebu. Jako važno: prije paljenja
poklopac mora biti otvoren kako se ispod njega ne bi nakupljao plin.
Upalite plamenike: okrenite gumb u položaj "Start", odnosno na viši
stupanj i držite ga pritisnutog. Uskoro ćete začuti zvuk strujanja plina.
Pritisnite gumb za paljenje. Plamenik se pali. Ako je roštilj opremljen
automatskim paljenjem, plamenici se pale odmah kod okretanja regulatora za paljenje.
ODABERITE PRAVU
METODU ROŠTILJANJA